Lofts @ Laurel Court
West Hollywood, California |
Residential
The 20 unit residential project is comprised of three separate buildings that are grouped around a common south-facing courtyard. The building density is high, in order to give the largest possible square footage to the shared outdoor space, which flows out toward the street in a series of courtyards.

By having landscape flow into the public realm, the density of the buildings are softened. Walking up to your unit becomes a series of experiences. The outdoor room provides a refreshing escape from city living. While sitting under a canopy of trees, you can rest against a protective wall and listen to the sound of water trickling down the fountain.

Meanwhile, the exposed faces that front the main court are colorful, with teal and brown glass tile panels, and almost 50% glass. The outer skins of the buildings are a more subdued light stucco finish with smaller openings that afford privacy both for the tenants within and the existing apartments in the vicinity.

With a modern aesthetic and composition of outdoor spaces, the project twists West Hollywood’s rich history of Spanish Courtyard housing and gives birth to a new typology.

Published in Architectural Record Magazine (November 2004) and Residential Architect (Jan/Feb 2007)

Photography by David Hewitt and Anne Garrison Architectural Photography